Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor ”ION CIOABĂ”

Selectează

Dezvăluiri istorice

”A evoca tragedia Holocaustului este întotdeauna cutremurător! Nimic nu poate fi mai absurd, mai inuman, mai iraţional decât suferinţa şi moartea celor care au fost prigoniţi, deportaţi şi ucişi pentru că erau evrei sau romi. Niciodată respectul nostru, al celor care trăim astăzi în societăţi libere şi democratice, nu se va putea ridica la înălţimea şi intensitatea suferinţei şi nevinovăţiei lor.”

HOLOCAUST 1940 – 1945

Suferințe, compasiune, solidaritate.

Supraviețuitorii romi în căutarea adevărului 6 - 7 octombrie 2006 - Sibiu, România

Dr. Radu Ioanid este un istoric și filozof de origine evreiască A obținut diploma de Master în Sociologie (1976), acordată de Universitatea din București și titlul de Doctor în Filosofie (1983), acordat de Universitatea din Cluj. Între 1976 și 1986 a lucrat ca sociolog în cadrul Institutului de Proiectare a Construcțiilor Tipizate din București. A emigrat din România în martie 1987 și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. A obținut titlul de Doctor în Istorie (1995), acordat de École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris. Din decembrie 1990 până în septembrie 2000 a deținut diverse funcții manageriale și de cercetare la The United States Holocaust Memorial Museum, Washington D.C. A fost vice-președinte al Comisiei Internaționale pentru Studiul Holocaustului în România, prezidate de Elie Wiesel, în perioada octombrie 2003-noiembrie 2004. Din septembrie 2000 este director al International Archival Programs Division din cadrul U.S. Holocaust Memorial Museum, Washington D.C. (Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington).

Dr. Radu Ioanid Ambasador al României în Israel

Seminarul este organizat de Fundația Romilor ”Ion Cioabă”. Cu acest prilej, Luminița Cioabă își lansează cartea ”Lacrimi rome”. Cartea reunește 13 interviuri de istorie orală cu supraviețuitorii romi ai deportărilor în Transnistria între 1942 – 1944. Volumul (în romani-română) este prefațat de istoricul Jan Ancel, care semnează studiul ”Tragedia romilor și tragedia evreilor din România: asemănări și deosebiri”. Cercetarea a fost finanțată de UNICEF și se adresează în special elevilor și profesorilor , servind ca material didactic auxiliar.  

Seminarul Internațional „Supraviețuitorii romi în căutarea adevărului”

Importanța acestui seminar a fost consemnată de cel mai mare ziar din N.Y. despre Holocaust

Corespondență Jean Ancel - Luminița Cioabă

error: Content is protected !!