„Ziua Dezrobirii Romilor” – 20 februarie 1856 reprezintă data eliberării din sclavie a romilor în baza actului normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”. Pentru a marca acest moment istoric a fost elaborată Legea 28/2011 privind comemorarea dezrobirii romilor din România. Anul acesta se împlinesc 167 de ani de la data eliberării din sclavie a romilor.

Condiție a acceptării unirii celor două principate și recunoașterii ca stat de către puterile europene, eliberarea din sclavie a romilor, începută în 1844, în Moldova și finalizată în 1856, în Muntenia, a însemnat considerarea romilor ca cetățeni cu drepturi egale ai României. La 167 de ani de la acel eveniment, se cuvine să aducem mulțumire personalităților acelor vremuri care au contribuit la săvârșirea acestui act de o mare importanță istorică.

PARLAMENTUL ROMÂNIEI,

CAMERA DEPUTAȚILOR,

 Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale

Organizează în data de 20 februarie 2023, la Palatul Parlamentului, Sala Nicolae Bălcescu, nivel P, începând cu ora 13.30 o masă rotundă intitulată 167 de ani de la Dezrobirea romilor”, eveniment organizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice și în parteneriat cu Asociația Partida Romilor Pro-Europa și Fundația Social-Culturală a Romilor ”Ion Cioabă”.

 

 

Loading