Cu circa trei ani în urmă, Luminița Cioabă- fiica fostului rege al romilor, Ion Cioabă, a înființat Muzeul virtual al Holocaustului Romilor, care se adresează nu numai generației tinere, ci și supraviețuitorilor ca să știe ce s-a întâmplat în timpul holocaustului romilor. În perioada 23-25 octombrie 2024 aceasta s-a aflat în vizită în mai multe școli din Gorj însoțită de Viorel Achim, unul dintre cei mai cunoscuți istorici specializați în istoria romilor în România și sud-Estul Europei.
Proiectul înființării Muzeului se cheamă “Nu mă uita!”, “Na bîstăr!” iar tema deportării o regăsim în Proiectul ”Drumul lacrimilor”
“Am vrut să existe un muzeu cu mărturii care să reziste peste 100 -200 de ani. Când va fi întrebat un tânăr: “A cui ești?” Păi al lui cutare! “Haide să îl vezi pe bunicul tău în muzeu!”, este mesajul fiicei regelui Cioabă.
Astfel, reprezentații fundației, în frunte cu Luminița Cioabă, au mers în cinci județe și organizează întâlniri în școli cu elevii și cu profesorii și povestesc despre istoria holocaustului romilor. A prezentat acest muzeu al holocaustului romilor în Galați, Timiș, Sibiu, Gorj și Vâlcea.
În perioada 23-25 octombrie 2024, reprezentanții Fundației Social Culturale a Romilor “Ion Cioabă” s-au aflat la Școala Gimnazială ”Voievod Litovoi”, Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu”, Școala Gimnazială și Liceul din Târgu-Cărbunești, Școala Gimnazială Scoarța și Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși”, aici având loc și o întâlnire cu profesorii de istorie din județ. La întâlnire au participat și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj: prof. Adriana Rădoi-inspector școlar general adjunct al județului Gorj și prof. Angelica Necșulea-inspector de specialitate.
Muzeul virtual oferă o puternică bază de date despre holocaustul romilor și oferă romilor din întreaga lume șansa să își asume motivele luptei împotriva rasismului, discriminării, excluziunii sociale, terorismului și împotriva celor care încearcă să limiteze libertățile individuale și individualitatea unei națiuni.